Camperplaatsen in de provincie Limburg
De warmste provincie van Nederland

Met uw camper verblijven op een zelfstandige camperplaats of op een minicamping, boerencamping, boerderijcamping of gewone camping in de provincie Limburg.
LImburg is de laatste provincie in het rijtje zoals we geleerd hebben op school. Maar dat houdt natuurlijk niet in dat deze provincie niets betekend. Gelegen in het zuid-oosten van Nederland zijn hier vaak de hoogste temperaturen van het land. In deze mooie afwisslende provincie wonen ongeveer 1,2 miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft in het verstedelijkte Zuid-Limburg woont. Limburg bestaat aan de oppervlakte, in Noord- en Midden-Limburg, voor een groot deel uit zandgronden. Bruinkool en steenkool werden gewonnen in Midden- en Zuid-Limburg waar deze grondstoffen dicht aan de oppervlakte liggen. Het zuiden van Limburg geniet bekendheid vanwege het voorkomen aan de oppervlakte van krijtgesteente, afgezet in een ondiepe tropische zee tijdens het geologisch tijdperk Krijt. De ooit horizontale krijtlagen worden diep doorsneden door de Maas en de beekdalen van onder andere de Geul en de Gulp waardoor het zuiden van de provincie een heuvelachtig uiterlijk heeft gekregen. Ook typisch voor Zuid-Limburg is de leemsoort löss die tijdens de IJstijd door de wind hier werd afgezet. In het verleden werd in de Peel, op de grens van Noord-Brabant en Noord-Limburg, turf gestoken.De tegenwoordig belangrijkste rivier, de Maas, was toen een vrij onbeduidende zijrivier van de Rijn. De Maas stroomt over de hele lengte van zuid tot noord door de provincie en heeft de zand- en grindafzettingen van de Rijn ingesneden. Verder zijn de belangrijkste rivieren de Geul (bij Valkenburg), de Roer (bij Roermond), de Neerbeek (bij Neer) en de Geleenbeek (bij Geleen).De laatste restanten van dit veengebied zijn nu een natuurreservaat: de Groote Peel. De hoofdstad is Maastricht en daar wonen ongeveer 122.000 inwoners. Venlo is de tweede grote plaats en telt ongeveer 100.00 inwoners. Sittard-Geleen heeft 94.000 inwoners. Heerlen heeft er 88.000 ena ndere grotere plaatsen zijn Roermond, ong 57.000 inwoners, Kerkrade 47.000 inwoners

Vanaf uw camperplaats de grotten bezoeken in Zuid-Limburg.
De krijtlagen uit het Maastrichts Krijt, plaatselijk bekend als "mergel", werden al sinds de Romeinse tijd in steengroeven uitgezaagd in blokken om als bouwstenen te dienen. Veel monumentale gebouwen in Limburg zijn uit deze mergelblokken opgetrokken. De oude mergelgroeven zijn tegenwoordig bekend als 'grotten',maar het zijn eigenlijk groeven omdat de mensen ze gemaakt hebben en grotten door de natuur ontstaan zijn. Het Limburgs Heuvelland in het zuidoosten wordt vaak als Mergelland bestempeld. Toeristisch is de streek Zuid-Limburg natuurlijk een begrip. De bekendste onderdelen van het Mergelland zijn het Plateau van Margraten dat aan de noordzijde wordt begrensd door het dal van de Geul, aan de westzijde door de Maasvallei met aan de overzijde de Sint Pietersberg, aan de oostzijde door het dal van de Gulp en met even verder de hoogten rond de Vaalserberg en zuidelijk door de Voerstreek.

Bekijk hier het camperplaatsenoverzicht van de provincie Limburg

Mooie landschappen zien met uw camper in de provincie Limburg.
Het gebied tussen Vaals en Gulpen staat bekend als één van de mooiste landschappen van Nederland. Een belangrijk centrum van de provincie is Valkenburg. Daarnaast is deze provincie gigantisch veelzijdig. Zo zijn er vele vlakke akkers, vele bossen, heuvels, vergezichten, mergelgrotten, wijngaarden op steile hellingen en kastelen en landhuizen. Dit maakt een bezoek met uw camper aan de provincie Limburg een waar genot. Als u ook de natuur en de cultuur wilt proeven of meemaken van Limburg dan bent u op een camperplaats of op een mini camping altijd aan het goede adres. Vanaf elke willekeurige camping in de provincie kunt u snel een bezoek brengen aan een van de bijzondere bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Drielandenpunt in het zuiden. Het noorden van de provincie is relatief vlak met vele akkers, bossen en heide, vennetjes en stuifduinen (in het noordoosten). Hier kunt u uitermate goed terecht als u houd van wandelen of fietsen. De plaatselijke VVV kantoren hebben tal van fiets- en wandelroutes voor dit deel van de provincie en meer. Maar ook met behulp van de knooppunten kunt u zelf hele mooie routes samenstellen.

De Maas regelmatig oversteken tijdens uw camperverbijf in Limburg.
Als u dan toch met uw camper in Limburg verblijft dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de grootste rivier van deze provincie, de Maas. Het maakt dan niet uit waar u in de provincie verblijft, want deze rivier loop van zuid naar noord door het gehele gebied. De Maas laat veel zand en grind achter en dit wordt tot aan de dag van vandaag op grote schaal gewonnen. De omgeving van Roermond is een prachtig stuk bewijs van de winning ervan. Hier zijn namelijk vele plassengebieden ontstaan waar menig kampeerder goed terecht kan voor wat waterpret (let wel op de borden en waarschuwingen want er kunnen verradelujke stromingen plaatsvinden). Ook andere watersportliefhebbers kunnen hier rustig hun hart ophalen gezien de mogelijkheden. Gaat u liever een keer lekker shoppen of een stukje nieuwe cultuur bekijken dan kunt u ook eens een uitstapje maken naar het Designer Outlet Center in Roermond. Maar ook Roermond zelf is het bezoeken zondermeer waard.

Bekijk hier het camperplaatsenoverzicht van de provincie Limburg

Cultuur en cultuurgeschiedenis meemaken vanaf uw camperplaats in de provincie Limburg.
Als u ook de cultuur en de bijbehorende cultuurgeschiedenis wilt meemaken van de provincie dan hoeft u daar niet veel voor te doen. Maak maar eens een uitstapje naar Maastricht (aan de Maas) of naar Valkenburg en ontdek zelf de rijke historie van deze mooie plaatsen in de provincie. Bekijk het doolhofstelsel dat door de jaren heen ontstaan is nabij de Sint Pietersberg (de grootste publiekstrekker van de provincie). Bezoek een van de ruim 160 kastelen, burchten en landhuizen en proef de cultuur, de rust en het lekkere eten tijdens uw verblijf.


Attracties bezoeken vanaf uw camperplaats in Limburg.
Natuurlijk is er meer te beleven dan alleen het genieten van het landschap en de oude plaatsen. Als u en uw kinderen een dagje actief willen doen en veel lol willen hebben dan kunt u natuurlijk ook gewoon een bezoek brengen aan het Themapark Mondo Verde, SnowWorld of het Gaia Park. Al deze parken zijn in dezelfde regio gelegen en u kunt zich er uren vermaken. Een uitstapje maken naar Park Gravenroden, tussen Kerkrade en Landgraaf, is ook zeker de moeite waard. Zo kunt u vanaf elke camperplaats wel iets opzoeken waar u van kunt genieten. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen lekker op uw stekje te blijven en daar te genieten van de rust en ontspanning die deze provincie u biedt.

Opties voor bezienswaardigheden zijn:
Aardbeidenland in Horst
Aken (Duitsland)
Ambachtelijke stoombierbrouwerij Hertog-Jan in Arcen
Designer Outlet in Roermond
Maasmechelen Village in België
Dierenpark in Born Drielandenpunt
Labyrint in Vaals
Duitse stadjes vlak over de grens
Funbeach in Panheel
Graanbraderij de Ijsvogel in Arcen
Grotten van St. Pieter in Maastricht
Grotten in Valkenburg
Golfbaan Hoog Vaals in Vaals
Golfcomplex Golfhorst in Horst
Kasteeltuinen in Arcen
Kinderpretland in Weert Maastricht
Movie Park Germany in Bottrop (Duitsland)
Nationaal Park de Groote Peel
Snow World in Landgraaf
Sprookjesbos en Pretpark de Valkenier in Valkenburg
Thermaalbad in Arcen
Thermae 2000 in Valkenburg
Toverland in Sevenum
Wereldtuinen Mondo Verde in Landgraaf
Witte stadje Thorn

Bekijk hier het camperplaatsenoverzicht van de provincie Limburg