Camperplaatsen in de provincie Zuid-Holland
Een drukke provincie met toch veel ruimte

Met uw camper op camperplaats of een minicamping, boerencamping of gewone camping in Zuid-Holland.

In deze grote provincie aan de Noordzee is veel te doen, het heeft prachtige stranden, bloembollenvelden, molens, grote boerderijen (waarvan enkele een boerderijcamping of mini camping hebben), schitterende bezienswaardigheden en Zuid-Holland is zowel de residentie van de regering als het Koningspaar. Buiten de grote steden vind je nog de rust, ruimte en een schitterende natuur. Vaak zult u niet bedenken dat dit één van de dichtst bevolkte gebieden van de wereld is. Er wonen ruim 3,5 miljoen mensen. Ook op het gebied van de industriedichtheid is het een wereldspeler. Maar desondanks zijn er nog hele mooie gebieden waar u uitstekend met en van uw camper kunt genieten. Er zijn volop camperplaatsen te vinden, van eenvoudig tot zeer luze. We beginnen eerst maar eens met de mooie dingen van de grotere plaatsen. Veel steden hebben prachtige bezienswaardigheden, een rijke cultuur en prima winkel mogelijkheden. Den Haag, de stad waar de regering is gevestigd, heeft een heel mooi winkelgebied en hele leuke atracties. Een bezoek aan het stadscentrum kunt u heel goed combineren met een bezoek aan het Binnenhof. Er zijn in die omgeving hele leuke restaurants en terrasjes. Rotterdam staat natuurlijk bekend als één van de grootste havensteden van de wereld. De grote containerschepen, de cruiseschepen die hier aanmeren zijn op zich al een bezienswaadigheid. Ga eens kijken langs de Nieuwe Waterweg, heerlijk in het zonnetje en dan verbaasd staan van die grote schepen. Verder zijn er de steden zoals Delft en Leiden die ook een rijke historie hebben. De provincie bestaat (anno 2015) uit 60 gemeenten.

Met uw camper verblijven in het mooie duin- en bollengebied.
In het noordwesten van Zuid-Holland is de Duin- en Bollenstreek gelegen. Deze streek omvat het duingebied rond Katwijk en het landelijk gebied rond de plaatsen Sassenheim, Lisse, Voorhout, Noordwijk, Noordwijkerhout en Hillegom. Ten zuiden van de streek is het gebied meer verstedelijkt op de as van Katwijk-Leiden. Het meeste reliëf van de strandwallen en vlakten zijn er verdwenen, alhoewel deze vaak nog wel aan de slingerende weggetjes in het landschap te herkennen zijn. De wat lager gelegen gebieden worden gebruikt voor de bollenteelt. In het zuiden liggen weidegronden bestaande uit zandgrond, die langs de Oude Rijn de overgang vormen naar het stedelijk gebied. Dit verstedelijkt gebied loopt langs de Oude Rijn, vanaf Katwijk via Rijnsburg naar Leiden en Zoeterwoude-Rijndijk, met uitlopers naar Voorschoten en Oegstgeest. Ten zuiden van dit stedelijke gebied ligt een gebied, grenzend aan Den Haag, Leidschendam-Voorburg, de Noordzee en de A4, waarin het duingebied overloopt in een veenweidegebied. Het Hollands Plassengebied is een gebied ten noordoosten van Leiden, rondom Leiderdorp en de Kagerplassen. Het is een open gebied en op het water is er mogelijkheid tot waterrecreatie. Het vervenen van het gebied in het verleden heeft ervoor gezorgd dat het landschap een verkavelingspatroon vertoont.

Bekijk hier het overzicht van de camperplaatsen in Zuid-Holland.

De kust van Scheveningen is ook heel interessant om met uw camper te bezoeken.
Tussen de stedelijke gebieden van Rotterdam, Den Haag en Leiden bevindt zich de zogenaamde Groenblauwe Slinger. Dit is een aaneengesloten agrarisch gebied en omvat Midden-Delfland, Oude Leede, de Groenzone Berkel-Pijnacker en het westelijke deel van het Land van Wijk en Wouden, waar voornamelijk melkveehouderijen gevestigd zijn en waar vanuit de omgeving veel gerecreëerd wordt. Grenzend aan de Groenblauwe Slinger ligt een stedelijk gebied met steden als Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Zoetermeer, dat in het zuidwesten overgaat in het Westland, dat vanwege de glastuinbouw ook een verstedelijkt karakter heeft. Het hoogste punt van de provincie ligt met 33,5 meter boven het NAP in het Westerduingebied, een duingebied bij Den Haag.

Het midden van Zuid-Holland kenmerkt zich door een sterke verstedelijking met steden als Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan den IJssel, Krimpen, Barendrecht, Spijkenisse en de Rotterdamse haven. Rivieren zijn onder andere de Nieuwe Maas, de Oude Maas, Nieuwe Waterweg en de Brielse Maas. Op Voorne-Putten, ten zuiden van de Rotterdamse haven, is het landschap nog agrarisch en heeft het nog een eigen identiteit met kreken, watergangen, bebouwingslinten, dijken en kreekruggen. Aan de kop van het voormalige eiland bevinden zich duinen en het Oostvoornse Meer.

De voormalige eilanden bezoeken met uw camper vanaf een camperplaats in de provincie Zuid-Holland.
De provincie Zuid-Holland heeft in het zuiden nog een aantal voormalige eilanden, die tegenwoordig met bruggen, tunnels en dammen met elkaar verbonden zijn. De Zuid-Hollandse eilanden zijn deels verstedelijkt, zo is Rozenburg voor het grootste gedeelte ingericht met de petrochemische industrie en de haventerreinen van Europoort. De Hollandse Biesbosch maakt samen met de Brabantse Biesbosch deel uit van het Nationaal Park De Biesbosch.


Bekijk hier het overzicht van de camperplaatsen in Zuid-Holland.

Er zijn talloze manieren om uw vrije tijd vanaf uw zelfstandige camperplaats, minicamping, boerencamping of gewone camping in Zuid-Holland door te brengen. Het kan zowel op een leuke, actieve of juist ontspannende manier. U kunt er heerlijke wandel – en fietstochten maken, bij de VVV kantoren zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Maar ook zwemmen, surfen, kitesurfen, catamaran zeilen en barbecueën behoren tot de mogelijkheden. Een aanrader is een dagje in het unieke natuurgebied de Biesbosch, hier kunt u wandelen, varen, vogels observeren en eventueel is deelname aan georganiseerde wandeltocht met een natuurgids mogelijk. Ook zijn er kano’s en roeiboten te huur.

Bezienswaardigheden bezoeken vanaf uw camperplaats met of zonder uw camper.
Er zijn een aantal zeer bijzondere bezienswaardigheden in deze provincie zoals Kinderdijk (met 19 molens op een rij), Madurodam (Nederland in het klein), Scheveningen (met zo’n beetje het mooiste strand van de provincie), het Archeon(themapark) en de Space Expo in Katwijk. Zo kunt u verschillende dingen leren tijdens uw vakantie. U kunt dus genieten van natuur, cultuur en cultuurgeschiedenis tijdens uw verblijf op een van de minicampings in Zuid-Holland.

Uitstapjes en Tips:
Avifauna in Alphen aan de Rijn
Archeon in Alphen aan de Rijn
Kinderspeeltuin Linnaeushof in Bennebroek
Museon in Den Haag
Omniversum in Den Haag
Madurodam in Den Haag
Maeslandkering in Hoek van Holland
Museum Naturalis in Leiden
Keukenhof in Lisse
Bloemenveiling in Naaldwijk
Kustplaatsen Scheveningen en Noordwijk
Sealife center in Scheveningen
Attractiepark Duinrell in Wassenaar
Kinderspeelparadijs Bal-lorig in ZoetermeerBekijk hier het overzicht van de camperplaatsen in Zuid-Holland.