Camperplaatsen in de provincie Overijssel
Drie mooie en afwisselende streken om te bezoeken

Met uw camper op een camperplaats of minicamping / boerencamping /gewone camping in Overijssel?

Als u verblijft op een zelfstandige camperplaats of een camperplaas op een minicamping, boerencamping of gewone camping in Overijssel, dan verblijft u in een mooie afwisselende provincie. Of het nu de kop van de provincie, Salland of Twente is, ér is altijd veel te doen in de provincie. Te voet of op de fiets door de prachtige natuur, bootje varen in Giethoorn of door de Weerribben, lekker shoppen in een van de Hanzesteden of misschien wel een gezellige avond in een schouwburg. Om daarna de dag af te sluiten in uw eigen camper op een camperplaats in de provincie Overijssel.

Er wonen ruim 1,1 miljoen mensen in deze provincie met een oppervlakte van ruim 3.400.000 km². De IJssel is de belangrijkste rivier die door deze provincie loopt en vormt met Gelderland een natuurlijke grens. Hij is ongeveer 125 kilometer land. Het is een aftakking van de Rijn en mondt uit in het Zwarte Meer. De 2e rivier die door deze provincie loopt is de Overijsselse Vecht. Deze 167 km lange rivier ontspringt in het Duitse Münsterland en lopt 60 km door de provincie. Daar mondt hij uit in het Zwarte Water, nabij Zwolle. Het Zwarte Water, met de bron in de stad Zwolle, mondt weer uit in het Zwarte Meer. Verder kennen we nog de Dinkel, de Regge en de Reest.

Er zijn (2015) 25 gemeentes in de provincie, waarvan de grootste zijn: Almelo, Deventer, Hengelo, Kampen, Oldenzaal en Zwolle. Voor veel mensen zal het verrassend zijn dat niet de provinciehoofdstad Zwolle maar Enschede de grootste stad is in Overijssel. Verder bestaat Overijssel uit de landstreken De Kop van overijssel, Salland en Twente.

Wilt u op een camperplaats verblijven in de Kop van Overijssel?

De Kop van Overijssel is een regio in het noordwesten van de provincie. Het gebied komt tegenwoordig vrijwel overeen met de gemeente Steenwijkerland. Historisch gezien worden ook de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Staphorst tot dit gebied gerekend. De naam is een verwijzing naar de ligging binnen Overijssel, terwijl het gebied bijna geheel door andere provincies (Friesland, Drenthe en Flevoland) is omsloten. De grootste plaatsen zijn: Kampen, Steenwijk, Genemuiden en Staphorst. Ook Zwartsluis, Hasselt en Vollenhove zijn redelijk bekende plaatsen. Een andere bekende plaats is Giethoorn, dat ook wel Venetië van het noorden wordt genoemd. In de Kop ligt het 10.000 ha grote Nationaal Park Weerribben-Wieden, ecologisch gezien één van de belangrijkste moerasgebieden in Europa. U kunt hier heerlijk recreeren op of bij het water. Nationaal Park Weerribben-Wieden is een nationaal park in de Nederlandse provincie Overijssel, gemeente Steenwijkerland. Het nationaal park is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. In het Nationaal Park Weerribben-Wieden werden in 2002 otters uitgezet. Die kwamen in het gebied van nature voor, maar stierven in de jaren 80 van de twintigste eeuw uit. Ze hebben zich sinds de herintroductie in 2002 weer in het gebied gevestigd, en van daaruit verspreid over andere delen van Nederland. In het nationaal park komt een zeldzame vlindersoort voor: de grote vuurvlinder. Het gebied is van belang voor tal van andere soorten dieren en planten.

Bekijk hier de camperplaatsen in de provincie Overijssel.

Wilt u een camperplaats in Salland bezoeken?

De grenzen van deze streek zijn moeilijk aan te geven, maar over het algemeen wordt aangenomen dat Salland het Overijsselse gebied buiten de gemeenten van de Regio Twente en de gemeente Steenwijkerland, maar inclusief de gemeente Hellendoorn en de voormalige gemeentes Den Ham en Holten bestrijkt. Salland is een landstreek die gedomineerd wordt door landbouw en veeteelt. Er zijn veel landgoederen te vinden met bijbehorende havezaten, landhuizen en kastelen. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een bijzonder recreatie- en natuurgebied waar het in Nederland ernstig bedreigde korhoen nog voorkomt.

Of wilt u op een camperplaats in het mooie Twente?

Twente is een landstreek die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat. In het westen en noorden grenst het aan Salland (waarbij de Regge bij Nijverdal de grens vormt), in het zuiden aan de Achterhoek (provincie Gelderland), in het zuidoosten aan de Duitse Kreis Borken en in het oosten en noorden aan de eveneens Duitse Grafschaft Bentheim, waar de Dinkel als natuurlijke grens wordt beschouwd. Twente is buiten de grote steden een streek met grote landschappelijke kwaliteiten: het heeft een kleinschalig coulisselandschap met belangrijke natuurgebieden (zoals het Lutterzand aan de meanderende Dinkel en de heide op de Friezenberg bij Markelo), en veel groene landgoederen (Singraven, Weldam, Twickel). Bij Rijssen biedt de rivier de Regge mooie natuurgezichten. Rond Ootmarsum, Denekamp, Nijverdal en Markelo liggen heuvelachtige landschappen met vele bossen. Oud stedenschoon is vooral te vinden in het kleine Ootmarsum en in mindere mate in Oldenzaal, dat wel een zeer belangrijke romaanse basiliek (de Sint Plechelmusbasiliek) heeft. Ook de stadjes Borne, Delden en Diepenheim hebben hun historische centrum en pittoresk aanzicht behouden. Geologisch is Twente een van de interessantste gebieden van Nederland. Er komen aardlagen uit verschillende perioden op een vrij klein gebied aan de oppervlakte. Bij Losser bevindt zich een open steengroeve. Hengelo en Boekelo hebben zoutwinning.

Bekijk hier de camperplaatsen in de provincie Overijssel.

Attracties bezoeken vanaf uw camperplaats in de provincie Overijssel.

Hieronder vindt u een (niet complete) opsomming van attracties in de provincie Overijssel. Informatie is natuurlijk altijd te halen bij de lokale VVV kantoren of veelal ook op campings.

Apenheul in Apeldoorn
Attractiepark De Waarbeek Hengelo
Attractiepark Slagharen in Slagharen
Avonturenpark Hellendoorn
Dolfinarium in Harderwijk
Ecodrome in Zwolle
Fietsroute door het Hof van Twente
Fiets en kano routes door Salland
Forellen vissen in Diepenheim
Kalkovens in Dedemsvaart
Kartplaza Actionworld in Nijverdal
Kasteel het Nijenhuis in Heino
Kastelentochten per fiets of huiskar
Klompendorp Enter
Koningin Juliana Toren in Apeldoorn
Museumboerderij in Staphorst
Nationaal park de Weerribben
Nationaal Tinnen Figuren museum in Ommen
Natuurdiorama Holterberg in Holten
Ooievaarsstation de Lokkerij in de Wijk
Paleis 't Loo in Apeldoorn
Speelbospad Nijverdal
Sport en recreatiecentrum de Scheg in Deventer
Streekmuseum in Ommen
Tuinen van Mein Ruys in Dedemsvaart
Vissen en kanovaren op de Regge

Bekijk hier de camperplaatsen in de provincie Overijssel